1+kk na zajímavou 2+kk


Malý panelový byt je pro jednoho výhra, pro rodinu zase naprosto nevyhovující bydlení. V obou případech však bývá nutná razantní rekonstrukce. A to se také stalo u bytu 1 + 1 na pražské Lhotce. Zdroj: https://www.idnes.cz/bydleni/rekonstrukce/rekonstrukce-panelakoveho-bytu-1-1.A220615_210948_rekonstrukce_rez


Rekonstrukce starého panelového bytu byla naprosto nezbytná: původní dispozice byla nevyhovující, navíc byt zůstal téměř ve stavu, kdy se do něj před desítkami let nastěhovali první nájemníci.

 

Na stěně mezi skříňkami a nad nimi se objevila odolná stěrka betonepox.

Naštěstí veškeré příčky uvnitř bytu byly pouze nenosné, proto se mohla dispozice kompletně změnit. Jediné, co zůstalo na původním místě, bylo jádro. Původní dispozice 1 + 1 s větším pokojem, který byl průchozí směrem do kuchyně, představoval „klasiku“. Žádnou radost novým majitelům nedělala ani úzká a tmavá chodba či malá koupelna s průchodem na WC.

Změny v dispozici

Nová dispozice bytu by se dala klasifikovat jako 2 + kk, i když ložnice je spíš spací kout. Přesto se do ní vešla postel se šířkou 180 centimetrů a dvě malé skříně. Světlo zajišťuje okno v horní části stěny, umístěné nad kuchyňskou linkou.

Stávající chodba se lehce rozšířila. Do chodby se vešly skříně jak na svrchní oděvy a boty, tak pro uložení věcí k úklidu. Ve skříni nejblíž koupelně je pak umístěna pračka. Pro kuchyňský kout se našlo místo v části u okna.

Barevně je byt laděn do neutrálních tónů šedé v kombinaci se dřevem. Vše zvýrazňují drobné černé prvky.

Sedačka pro návštěvy

Prostor obývacího pokoje je poměrně úzký obdélník, který však umožnil umístění všeho potřebného. Dominantním prvkem tohoto prostoru je poměrně velká sedačka, což byl požadavek majitelů, a to kvůli častým návštěvám. Naproti je ve vytvořeném výklenku televize se skříňkami, další se pak vešly ještě vedle sedačky.

Kuchyň ve tvaru L se ocitla u okna; vešlo se do ní vše potřebné. Je řešena v kombinaci dřevodekoru dubu v kombinaci se světle šedou. Pracovní deska je z umělého kamene v antracitové barvě. Ze stejného materiálu pak byly vyrobené i parapety.

Místo obkladaček nebo dnes módního skla nechala architektka Mlýnková aplikovat na zadní stěnu kuchyně stěrku betonepox, nad horní skříňky kuchyně pak použila okno pro osvětlení ložnice. Vstup do ložnice vyřešily dveře se skrytými zárubněmi. Dveře i stěna kolem jsou přetaženy stěrkou tak, aby byl vstup co nejvíc opticky „neviditelný“.

 

Postel vyrobená na míru má i úložný prostor, stěna za hlavami je opět opatřena otěruvzdornou stěrkou.

Postel vyrobená na míru má i úložný prostor, stěna za hlavami je opět opatřena otěruvzdornou stěrkou betonepox. Zase jsou zde, stejně jako v celém bytě, použité materiály ve světle šedé barvě v kombinaci se dřevem.

Světlo se dostalo i do koupelny

Na rozdíl od původní koupelny je nová světlá, s dostatkem světla. Byl použit bílý obklad ve vzoru chevronVzor tak ladí se vzorem podlahy. Umyvadlová skříňka v dekoru dřeva má desku z umělého kamene. Koupelnu oživují černé prvky, baterie, vypínače, rám sprchových dveří, svítidla i zrcadlový rám.

Chodba splňuje požadavky na dostatek úložných prostor. Ve vstupní části je místo na odkládání bot a svršků, za velkým zrcadlem najdete rozvaděč a jsou zde i další úložné prostory. Ve velké vestavěné skříni je pak místo pro úklidové prostředky a pračku.

 

Zdroj: idnes.cz

Odkaz na zdroj

Publikováno: 17.06.2022